
۲ هزار و ۵۰۰ هکتار دیگر از کمربند سبز تهران روز چهارشنبه در مراسمی با حضور محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی به مناسبت هفته درختکاری با کاشت نهال در پارک تلو به بهرهبرداری رسید.
به گزارش تربنا، این مراسم در محل پارک جنگلی تلو با حضور شهردار و مدیران شهری پایتخت و برخی نمایندگان مجلس و اعضای شورای شهر تهران برگزار شد و به این ترتیب مساحت فضای سبز حاشیهای تهران از مرز ۵۰ هزار هکتار عبور کرد.
احداث این فضای سبز از سال ۱۳۶۵ آغاز شده که بیش از هفت هکتار آن در چهار سال گذشته به انجام رسید.
درختانی که در جریان تکمیل کمربند سبز تهران در سالجاری غرس شدند، عمدتا مُثمر و از درختانی مانند زردآلو، گردو و دیگر درختان میوه متناسب با شرایط آبوهوایی پایتخت بودند.
بهرهبرداری از کمربند ۵۰ هزار هکتاری فضای سبز پایتخت، سومین پروژه مهم محیطزیستی شهرداری تهران در ماههای اخیر بعد از بهرهبرداری از اکوپارک فرحزاد و مسیر ۴۷ کیلومتری سرزندگی است که در قالب کمپین تهران دوستداشتنی انجام شده است.
علیمحمد مختاری مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران در این برنامه ضمن بزرگداشت روز درختکاری، بیان کرد: این روز نمادین، فرصتی برای کاشت نهالهای جدید و تلاش برای ساخت شهری سالمتر با فضای سبز است؛ سازمان بوستانها تلاش گستردهای برای گسترش فضای سبز برداشته است از جمله تکمیل کمربند سبز ۵۰۰۰۰ هکتاری فضای سبز که از سال ۶۵ آغاز شده بود.
وی افزود: البته پروژه تکمیل کمربند ۵۰هزار هکتاری سبز تهران در سه سال اخیر سرعت بیشتری گرفت؛ موضوعی که حاکی از تعهد مدیریت شهری به محیطزیست پایتخت است.
مختاری گفت: در سال ۶۵ پروژه کمربند سبز که از سال ۵۹ تصویب شده بود، در منطقه دولتآباد کلنگزنی شد؛ سپس این طرح به کمربند سبز ۵۰هزار هکتاری افزایش یافت و هر سال بالغ بر ۹۰۰ تا یک هزار هکتار اضافه میشد.
رییس سازمان بوستانها و فضای سبز تهران ادامه داد: امروز این فضای سبز حاشیه شهر به بیش از ۵۰هزار هکتار رسید؛ این روند در چهار سال گذشته شتاب بی نظیری گرفت. در اسفند ۱۴۰۰، یک هزار و ۲۵۰ هکتار به این کمربند سبز اضافه شد. در سال ۱۴۰۱، ۱۵۰۰ هکتار در سال ۱۴۰۲، ۲۰۰۰ هکتار و امسال هم بالغ بر ۲۵۰۰ هکتار توسعه داده شده است و بهزودی از ۳۰۰۰ هکتار عبور میکند.
مختاری با اشاره به آنکه در سال ۶۵ بنا بود تا ۵۰ درصد هزینههای طرح کمربند سبز توسط دولت پرداخت شود، تصریح کرد: البته این مهم اتفاق نیفتاد و همه هزینههای این طرح توسط شهرداری تهران پرداخت شد.
وی به برنامهریزی مدیریت شهری برای آغاز فاز دوم پروژه کمربند سبز تهران اشاره و گفت: در فاز دوم کمربند سبز تا شعاع ۲۰ کیلومتری حومه تهرات و بالاتر از تراز ارتفاعی ۲۰۰۰ متری را در تلاش هستیم تا با غرس نهال به کمربند سبز اضافه کنیم.
رییس سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری اضافه کرد: جلوگیری از گسترش بیرویه شهر، ایجاد تفرجگاه، بهبود کیفیت هوا از جمله مزایای پروژه کمربند سبز است.
مختاری دستاوردهای انقلاب اسلامی را در حوزه محیطزیست یادآوری کرد و بیان کرد: سرانه فضای سبز پیش از انقلاب یک متر مربع برای هر شهروند بود؛ کلا ۷۵ بوستان که عمدتاً در شمال تهران بودند، وجود داشت و جمع مساحت فضای سبز به ۴۲۲۰ هکتار میرسید؛ امروز اما بالغ بر ۶۵۰۰۰ هکتار فضای سبز در تهران وجود دارد و سرانه فضای سبز به بیش از ۱۷ متر رسیده است. در بخش برونشهری نیز به بیش از ۲۶ مترمربع رسیده است. این در حالی است که تکلیف قانون هوای پاک ۱۵ متر مربع بود.
وی با اشاره به تاثیرات این کمربند سبز برای بهبود هوای شهر، تأکید کرد: این درختان مثل فیلتر برای کلانشهر عمل میکنند. امیدواریم تکمیل آن با کمک مردم انجام شود و در این طرح از گونههای مثمر و مقاوم استفاده شده است.
رئیس سازمان بوستانها و فضای سبز با یادآوری استفاده از روشهای آبیاری هوشمند که تا ۵۰ درصد صرفهجویی در مصرف آب را به ارمغان میآورد، اظهار کرد: به دستور شهردار تهران به سمت استفاده از پسآب و بازچرخانی آب برای آبیاری فضای سبز حرکت کردیم. امروز بالغ بر ۲۳ میلیون متر مکعب از طریق بازچرخانی آب استفاده میشود.
مختاری تأکید کرد: تا انتهای امسال نصاب استفاده از پسآب برای آبیاری فضای سبز به ۵۶ میلیون مترمکعب خواهد رسید و به این ترتیب پساب جایگزین آب چاه برای آبیاری فضای سبز خواهد شد.
وی یاداور شد: این ۵۰هزار هکتار فضای سبز میتواند بسیاری از آلودگی هوا را جذب کند. و مقابل تغییرات اقلیمی و دیگر عارضههای محیطزیستی را بگیرد؛ توسعه جنگلکاری و افزایش فضای سبز، نه تنها به کاهش این اثرات کمک میکند، بلکه به بهبود زندگی مردم حرکت خواهد کرد.