۲۰ هزار نفر در سال در تصادفات جادهای از بین میروند

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تربت حیدریه در نشست خبری امشب خود با اصحاب رسانه در محل سالن ابن سینا این دانشگاه، با بیان اینکه مطابق آمار در دو سال اخیر، تصادفات جادهای باعث مرگ بیش از ۲۰ هزار نفر شده است، گفت: وزارت بهداشت با هدف کاهش تصادفات در کشور، از اول اسفندماه جاری تا ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۴، پویش ملی «نه به تصادف» را آغاز کرده است و هدفگذاری این پویش این ایت که تعداد تصادفات در سال حدود ۱۰ هزار نفر کاهش یابد.
به گزارش تربنا، سجاد رحیمیپور افزود: روزانه ۵۵ نفر در تصادفات جادهای فوت میکنند که در سال ۱۳۸۶ و با ثبت ۲۷ هزارنفر تعداد قربانیان به اوج خود رسید که با اینحال، از طریق فرهنگسازی، تا سال ۱۳۹۶ این تعداد کاهش یافت و به ۱۵ هزار نفر رسید؛ اما پس از سال ۱۳۹۶، بهویژه پس از دوران کرونا، روند افزایشی داشته است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تربت حیدریه خسارتهای ناشی از تصادفات را حدود ۷ درصد از تولید ناخالص ملی بیان کرد که دو برابر سرانه دانشگاههای علوم پزشکی است و افزود: همچنین، بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان و تصادفات از اصلیترین علل مرگومیر در ایران هستند، اما میزان عمر از دسترفته در تصادفات جادهای بیشتر از دو عامل دیگر است.
رحیمیپور با اشاره به اینکه تعداد شهدای هشت سال جنگ تحمیلی ۲۳ هزار نفر بوده است، تصریح کرد: تعداد جانباختگان جادهای در هر سال برابر با یک جنگ تمامعیار است که بیشترین افراد درگیر آن در بازه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه با این روند بیمهها بهجای تقویت صندوقهای بازنشستگی و توسعه، بیشتر درگیر پرداخت خسارتهای ترافیکی هستند که این امر در شرایط اقتصادی فعلی، نقطه ضعف محسوب میشود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تربت حیدریه از عوامل اصلی تصادفات میتوان به عوامل انسانی، کیفیت جادهها و خودروها اشاره کرد که از میان آنها، خوابآلودگی و استفاده از تلفن همراه حین رانندگی مهمترین هستند.
آمارها نشان میدهد که ۲۰ درصد از فوتیها هنگام انتقال به بیمارستان، ۳۰ درصد در بیمارستان و ۵۰ درصد در صحنه تصادف جان خود را از دست میدهند.
محمد قربانی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه و مدیر پویش «نه به تصادف»، بیان کرد: در پنج سال اخیر، ۱۲۱۶۲ مورد تصادف در محدوده تحت پوشش این دانشگاه ثبت شده است.
وی تأکید کرد که برای کاهش تصادفات، همکاری جمعی و بیندستگاهی و فرهنگسازی در سطح جامعه ضرورت دارد.
عباس قدرتی، رئیس اورژانس پیشبیمارستانی این دانشگاه، اظهار کرد: اورژانس تربت حیدریه از معدود اورژانسهایی است که تمام خودروهای امدادی آن به جیپیاس مجهز هستند. این مرکز با داشتن ۲۳ پایگاه (۷ پایگاه شهری و ۱۶ پایگاه جادهای)، یک دستگاه اتوبوسآمبولانس و یک موتولانس، از فروردین تا اسفندماه سال ۱۴۰۳، بیش از ۶۳۱۰۴ تماس را ثبت کرده است. از این تعداد، ۱۷۳۵۶ مورد به اعزام آمبولانس منجر شده است. همچنین، تماسهای مزاحم ۴۴۳۹ مورد (معادل ۷ درصد تماسها) و تماسهای مشاورهای ۱۵۹۲ مورد (۳ درصد) بوده است. در این مدت، تعداد تصادفات ثبت شده ۲۴۳۶ مورد بوده است که شامل ۳۹۸۹ فرد شده است. موارد مسمومیت با مونوکسیدکربن ۷۷ مورد و غرقشدگی ۳ مورد گزارش شده است.