
کَلوت بُشری تربتحیدریه نمونه کوچکی از کلوت شهداد کرمان محسوب میشود، اما با این تفاوت که این زیبای مانا همچنان مغرور و با وقار، در «گمنامی» بسر میبرد.
به گزارش تربنا، میزان این غریبی چنان است که با وجود درخشش همچون نگین انگشتری در منطقه جنوب خراسان رضوی، اما تا به امروز نه تنها در این استان که حتی در گستره داخلی شهرستان تربت حیدریه نیز، ناشناخته باقی ماندهاست.
اما به پشتکار و حضور مؤثر برخی دستاندرکار حوزه گردشگری محلی و ابراز علاقه گشتبران (لیدرتور) غیربومی که علاقه وافری به کویرنوردی دارند، در مدت کمتر از سه سال، آرامآرام جای خود را در نقشه اماکن گردشگری این شهرستان باز کردهاست.
کَلوت همچنین نام عوارضی طبیعی و جغرافیایی در بیابان لوت ایران است که در اثر ساز و کار شگفتانگیز آب و باد و فرسایش زمین، پدید آمدهاست.
کَلوت که پدیدهای منحصر به فرد و یکی از باشکوهترین مناطق دیدنی و طبیعی جهان به شمار میرود، در پهنهای به وسعت ۸۰ در ۱۴۵ کیلومتر از غرب بیابان لوت، چون مجسمههایی با اشکال متفاوت و دیوارهایی کوتاه و بلند، با دالانهایی در بین، شهری خیالانگیز ساختهاند.
وقتی از دور به کَلوت بُشری تربت حیدریه نگاه میاندازی، گویی به شهری بزرگ میماند که ماهها و سالها، دهها بنا و کارگر نسبت به ساخت آن اقدام کردهاند.
بر این اساس به جرئت میتوان گفت بعد از کَلوتهای کویر شهداد کرمان که در فاصله ۴۰ کیلومتری شرق و شمال شرق شهداد قرار گرفته و در حکم بزرگترین عارضه کلوخی طبیعی در دنیا بشمار میرود، کَلوت گمنام تربت حیدریه بزرگترین نوع خود، در ایران است.
همچون دیگر نقاط، کَلوت این شهرستان در اثر فرسایش آبی و بادی و ظرف هزاران سال شکل گرفته و از دور به شهری بزرگ میماند.
آن همه، زیبایی افسوس در گمنامی
یک گشتبر که تاکنون ۲ بار کاروانی از کویرنوردان مشهدی را با خود به این منطقه آورده گفت: کَلوت تربت حیدریه آنقدر زیبا و شگفتانگیز است که وقتی پا به درونش میگذاری، تصور میکنی پای در سیارهای دیگر و البته خالی از سکنه گذاشتهای.
امیر اعظمی افزود: این تصور وقتی کاملتر میشود که با کمک هلیشات از ارتفاع بالا تصویربرداری کرد و در قاب تلویزیون این شاهکار خلقت را، به نظاره نشست.
وی با بیان اینکه کویر و کَلوت بُشری تربتحیدریه با فاصله حدود ۱۵۰ کیلومتری از مشهد، مکان ناشناخته برای اهالی خراسان رضوی محسوب میشود، گفت: فاصله این کَلوت تا شهداد کرمان، نزدیک به هزار کیلومتر است.
اعظمی اضافه کرد: نخستین بار ۲ سال قبل با یک کاروان ۱۰ نفره به این نقطه سفر کردیم و پس از عبور از روستای سَنگلآباد واقع در جنوب تربت حیدریه، ۲۰ کیلومتر را طی کرده و مناظر زیبای بیابانی ۲ طرف جاده که مملو از جنگلهای پسته زیباست و نیز بر اثر وزش بادهای کویری، کف جاده را با شیارهای که همچون دست اندازهای طبیعی ایجاد شده، چشمنوازی میکند و البته سرعت خودرو را گرفته و نوید رسیدن به یک منطقه سحرانگیز را میدهد.
وی همچنین گفت: بر اثر فرسایش خاک بسیار نرم مثل رُس، زمانی که با یک نم باران آمیخته شود، حالت چسبندگی پیدا کرده و مناظر بسیار زیبایی به نام کَلوت را خلق میکند.
اعظمی تصریح کرد: حتی در برخی جاها دریاچه نمک نیز است که به خاک چسبیدهاست و ویژگی منحصربفرد کَلوت بُشری در آن قرار دارد که حالت تپه ماهوریی با ارتفاع بین ۲۰۰ تا۳۰۰ متر دارد، پدیدهای که حتی در شهداد کرمان هم نمیتوان مشاهده کرد.
وی اظهار کرد: همین زیباییها موجب شد، پارسال نیز با یک گروه کویرنورد ۲۰ نفره به این منطقه سفر کنیم.
شناسایی مناطق بکر، مسیر گردشگری نوین جهان است
یک دست اندرکار حوزه گردشگری و مدیر اقامتگاه بومگردی در تربت حیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: برای رسیدن به روستای خالی از سکنه بُشری واقع در ۲۰ کیلومتری تربت حیدریه به سمت مهولات و نیز فاصله ۲۰ تا ۲۵ کیلومتری به سمت گناباد، باید حتما از داخل روستای سَنگلآباد عبور کرد.
محمدرضا کرمانی افزود: شمار گروهای گردشگری که تاکنون برای تماشای کَلوت بُشری به این شهرستان سفر کردهاند، از تعداد انگشتان ۲ دست بیشتر نیست، زیرا این منطقه بکر هنوز برای بسیاری ناشناخته ماندهاست.
وی اظهار کرد: شاید یکی از دلایل ناشناخته ماندن مکان دیدنی در نبود زیرساختهای لازم برای اقامت و بیتوته گردشگران باشد.
کرمانی ادامه داد: تاکنون گروهای کویرنوردی که برای بازدید از کَلوت بُشری به تربت حیدریه آمدهاند، صبح زود حرکت کرده و بیدرنگ بعدازظهر به این اقامتگاه بازگشتهاند زیرا میدانند اگر به تاریکی شب بخورند، لذت یک سفر دلچسب، به یک خاطرهای تلخ و ملالآور تبدیل خواهد شد.
وی افزود: به اذعان گردشگران، منهای تاسیسات گردشگری، کویر کَلوت بُشری با کویر کَلوت شهداد کرمان برابری میکند.
کرمانی ادامه داد: لذا از آنجا که مسیر گردشگری جهان به سمت شناسایی نقاط بکر و ناشناخته در حرکت است، چه بهتر که مسوولان میراث فرهنگی استان و به خصوص تربت حیدریه روی این منطقه چه در قالب برنامهریزی دولتی و یا با کمک بخش خصوصی، سرمایهگذاری کنند.
این کارآفرین حوزه گردشگری تربت حیدریه اضافه کرد: هماینک در بسیاری از نقاط جهان شاهد مسابقات زیر شاخه کویرنوردی به اشکال مختلف و از جمله پیادهروی، شتردوانی، موتورسواری و آفرود (عبور از بیراهه با خودرو) هستیم.
کرمانی تصریح کرد: در کنار لذت برای کویرنوردان، درآمد زیادی نیز برای میزبان به همراه دارد که در ایران و به خصوص در این شهرستان، روی این موضوعات کار نشدهاست.
وی ادامه داد: از آنجا که این منطقه بکر هنوز آنطور که باید و شاید شناخته شده نیست، شایسته است تا برای علاقهمندان موقعیت جغرافیایی این منطقه را بیشتر معرفی کنند.
محمدی افزود: در کنار کویر کلوته، بقایای قلعه بُشری که یک روستای خالی از سکنه است و اهالی آن اکنون در روستای مجاور (سَنگلآباد) در فاصله سه کیلومتری از آن، ساکن هستند دیده میشود که تماشای این قلعه خالی از لطف نیست.
وی اظهار کرد: اگر از قلعه بشری ۱۰ کیلومتر به طرف روستای سیوکی نزدیک تربت حیدریه باز گردیم، روستای قلعهنوی مستوفی خود نمایی میکند.
محمدی تصریح کرد: یکی از منحصرفردترین شاخصههای این روستا، وجود یک موزه بزرگ به نام آریاخان در ورودی یک اقامتگاه بومگردی با همین نام و دوم وجود بنای مرمت شده آسیاب آبی مقابل این موزه است.
رییس اداره میراث فرهنگی تربت حیدریه گفت: در این موزه افزونبر ۲ هزار قطعه اشیای تاریخی و قدیمی در معرض دید علاقهمندان قرار گرفتهاست.