مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر آغاز شد

مراسم افتتاحیه چهلوسومین جشنواره فیلم فجر عصر امروز ۱۱ بهمن در تالار وحدت در حال برگزاری است.
به گزارش تربنا، در این مراسم سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی، منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره، مرضیه برومند، فریدون جیرانی، آریا عظیمی نژاد، محمدرضا شریفینیا و جمعی دیگر از هنرمندان و عوامل فیلمها حضور دارند.
در این مراسم که اجرای آن را فرزاد حسنی برعهده دارد از رضا بابک، منوچهر والیزاده و سیروس الوند پیشکسوتان عرصه سینما تجلیل و تقدیر میشود و برگزیدگان مسابقه تبلیغات سینمای ایران شامل تیزر، عکس و پوستر نیز معرفی خواهند شد.
جشنواره امسال با مفهوم مادر گره خورده است از این رو مراسم افتتاحیه با صحنههایی از فیلم «مادر» ساخته علی حاتمی و در ادامه با پخش سرود ملی ایران و قرائت آیاتی از قرآن کریم آغاز شد.
جشنواره چهل و سوم فرصتی برای آغاز تجربه رنج و سرمستی جوانان
در ادامه منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره فیلم فجر روی صحنه آمد و گفت: هر زمان که به لحظات آغاز یک راه میرسیم جز اینکه به دلمهایمان رجوع و آرزوی سلامتی کنیم چه چیزی میتوان گفت؟
وی با قرائت شعری از حافظ ادامه داد: چشم بد دور که بی مطرب و می مدهوشیم. شما دوستان و عزیزان من که در این مجلس حاضر هستید اهل هنر و فرهنگ و دوستدار هنر هستید پس همه به نحوی به واژه رنج و سرمستی باور دارید و آن را تجربه کردهاید. حضرت حق یک چهره بیشتر به ما نداده است اما در جهانی که ما در آن زیست میکنیم همه دنبال این هستیم که چهره دیگری به نمایش بگذاریم. درام، ادبیات و به ویژه سینما به ما کمک میکند چهرههای مختلفی به نمایش بگذاریم.
دبیر جشنواره فیلم فجر تاکید کرد: ما امروز در اینجا هستیم، در تالاری که به نام وحدت و به نام رودکی مزین شده است. ما همه رازهایمان را درون درخت هایی پنهان میکنیم. امشب برای من عزیز است نه به این دلیل که دبیر جشنواره هستم زیرا خیلی از عزیزانی که اینجا هستند به من رخصت این کار را دادند. اینکه در مجلس افتتاحیه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر باشیم و بزرگداشت سیروس الوند را برگزار کنیم، باعث افتخار است و باید برای این اتفاق خوشنود هلهله کنیم. امشب قدردان همه چهرهسازیهای رضا بابک هستیم. همچنین بزرگداشت یکی از سلاطین دوران طلایی دوبله ایران آقای والیزاده عزیز را داریم که به دلیل شرایط جسمانی امکان حضور در این مراسم را نداشتند.
وی با اشاره به حضور جوانان در جشنواره فیلم فجر امسال متذکر شد: میگویند که وارد روزگار تغییر شده ایم و دیگر چهرههای سینمایی در جشنواره فیلم فجر نیستند. جشنواره چهل و سوم فرصتی است که چهره های شاخص سینمای ایران در سالهای آینده روی این صحنه بدرخشند. امیدوارم این دوره فرصتی باشد برای جوانانی که تجربه رنج و سرمستی را آغاز میکنند.
شاهسواری در پایان گفت: این رنج و سرمستی بر همه شما مبارک باشد. چشم بد از تک تک شما دور باد.
پس از آن ویدیویی به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران و دهه فجر پخش شد.
فرزاد حسنی در ادامه از رییس سازمان سینمایی با این مزاح که خدا به خیر بگذراند که امسال ترکیب فلسفه (اشاره به تحصیلات رائد فریدزاده) با سینما چه میشود از او برای سخنرانی دعوت کرد.
فریدزاده با بیان اینکه «سینما خیالات را به نظم درمیآورد و شکل دهنده بخشی از تاریخ و حافظه جمعی است» حکایتی را از زبان مولانا خواند.
از آنجا که متن خوانده شده ادبیات ثقیلی داشت، فرزاد حسنی که اجرای خود را تا آن لحظه با لحنی طنز پیش برده بود، پس از پایان سخنان فریدزاده از مرضیه برومند پرسید، سخنرانی سادهای بود؟ و پس از تایید او گفت، یعنی از آقای ایوبی سختتر؟ به نظرم کمی سختتر از صحبتهای آقای خزاعی بود.
بخش بعدی این مراسم به بزرگداشت سیروس الوند اختصاص داشت که این تقدیر با شب تولدش همزمان شد. در ابتدا یک کلیپ تصویری از مصاحبه با این فیلمساز پخش شد که او در آن همسرش را مهمترین منتقد کارهای خود معرفی کرد.
برای این بزرگداشت فریدون جیرانی، ماهور الوند (دختر سیروس الوند) و جواد طوسی روی سن حاضر شدند و با تشویق ایستاده حاضران به استقبال این کارگردان رفتند.
فریدون جیرانی گفت: من و آقای الوند همنسل هستیم منتها ایشان تهران بودند و من تربت حیدریه. ایشان خیلی زود نوشتن را با نقدی برای فیلم «جوانان زیر آفتاب» شروع کردند. در آن نقد به فیلم فحش داده بود و آن زمان آقای فریدزاده هنوز به دنیا نیامده بود و آقای وزیر هم پنج ساله بود.
وی به دیگر منتقد مطرح آن دوران اشاره کرد و گفت: به پرویز دوایی سلام میدهیم که به ما خیلی چیزها یاد داد. آقای الوند فیلمنامه نویسی را خیلی زود شروع کرد و بعد ساخت فیلم را هم در سال ۵۳ زود آغاز کرد. بهروز وثوقی وقتی جلوی دوربین ایشان رفت ۲۷ ساله بود و امیدوارم بهروز وثوقی هم هر جا هست سلامت باشد.
او از نسل فیلمسازانی است که با علیرضا داوودنژاد و مهدی فخیم زاده فیلمهای سلامت ساختند و در مدیریت فرهنگی برای ادامه مسیر سینما کمککننده بودند.
جیرانی یادآور شد که برخی فیلمسازان نسل دوم و سوم از جمله سیروس الوند بعد از وقایع ۱۳۸۸ دیگر نتوانستند فیلم بسازند.
جواد طوسی هم در سخنانی با اشاره به اینکه سیروس الوند یک نقطه اتکا با پدر بزرگش در حوزه ادبیات دارد به وجه منتقد و روزنامهنگار بودن الوند و تاکید او بر حفظ کانون خانواده در فیلمهایش اشاره کرد.
او از رییس سازمان سینمایی و وزیر ارشاد برای اینکه فضا برای فعالیت بخش خصوصی و هویتمندی آن در سینما مهیا شود، گفت: چرا بعد از چند سال فیلم او (سیروس الوند) نباید اکران شود؟ چرا سیروس الوند باید در انزوا قرار گیرد؟ چرا اینهایی که در بخش خصوصی کار کردند نباید در فضایی باشند که از انزوا دور باشند؟
ماهور الوند نیز فقط یک جمله گفت و اینکه «افتخار میکنم فرزند سیروس الوند هستم.»
سیروس الوند پس از این صحبتها در سخنانی کوتاه از صندوقچه قدیمی مادرش گفت که در آن قراداد فیلمنامهای را پیدا کرده است که متنش را در ۱۷ سالگی نوشته و پولش را گرفته بود. فیلمنامهای که ساخته هم شد و بعد گفت:خوشحالم که این اتفاق (بزرگداشت) وقتی زنده هستم انجام شد.
سپس منوچهر شاهسواری که روی سن حاضر شده بود، با قدردانی از همسر سیروس الوند دسته گلی را به او تقدیم کرد.
در ادامه این مراسم از رفتگان و درگذشتگان سینما یاد شد و فرزاد حسنی جداگانه از داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر و به گفته او آن شب وحشتناک (قتل این دو هنرمند) یاد کرد.
سپس کلیپی با تصویر و صدای خسرو شکیبایی با استفاده از هوش مصنوعی پخش شد که توصیه میکرد، «با هم مهربان باشید.»
پس از آن کلیپی پخش شد که با همان ابزار هوش مصنوعی تالار وحدت را با حضور هنرمندان درگذشته همچون پری صابری، رضا داود نژاد، سعید راد، شهرام میرآب اقدم، رضا شیخی، پرویز ربیعی، حسین خانی بیک، علی اکبر طوفان پناه، نرگس موسوی، مرتضی تبریزی، ژاله علو، ناصر آبشلی، آرشاک غوکاسیان تصویر میکرد که همگی تماشاگر اجرای کنسرتی با رهبری زنده یاد فریدون شهبازیان بودند.
این کلیپ با آوازخوانی زنده مجتبی عسگری همراه شد.
در بخش بعدی این مراسم جوایز بخش تبلیغات اهدا شد که از میان داوران حامد بهداد و کمال تبریزی حضور نداشتند و گفته شد به دلیل فیلمبردای نتوانستند بیایند.
در این بخش سیمرغ بلورین بهترین آنونس به قدیر حمزه امام چای برای فیلم «روشن» اهدا شد.
این بخش باحضور کامران قدکچیان، بهزاد خورشیدی، شهاب الدین عادل داوران این بخش برپا شد.
سیمرغ بلورین بهترین پوستر هم به محمد روحالامینی برای فیلم «در آغوش درخت» تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین عکس نیز به حسن شجاعکنی برای مجموعه عکسهای فیلم «برف آخر» اهدا شد.
پس از پایان این بخش، کلیپی از وضعیت ویرانی غزه در طول یک سال گذشته جنگ پخش و صحنه تالار وحدت میزبان خواننده لبنانی معین شِریف شد.
او پیش از اجرا گفت: حتما حق و خدا با ماست و ما حتما یه قدس بازمیگردیم.
شریف پس از خواندن دو قطعه درباره قدس و پیامبر اکرم (ص) به درخواست حسنی دو بیتی آواز خواند و بعد رائد فریدزاده و منوچهر شاهسواری از او قدردانی کردند.
دیگر بخش این مراسم به بزرگداشت رضا بابک اختصاص داشت و این بازیگر در مصاحبهای که از او پخش شد بیان کرد نام خانوادگیاش ابتدا فشنگچی بود ولی چون این نام را دوست نداشت آن را به بابک تغییر داد.
رضا بابک در این مصاحبه با اشاره به سریال «آرایشگاه زیبا» گفته بود: این سریال حافظه تاریخی یک ملت است. این سریال با کارگردانی خانم مرضیه برومند بود که چون آدمی رک بوده همیشه، با او حاشیه داشتند و نام او ابتدا با اسمی دیگر در تیتراژ پخش میشد.
سپس از مرضیه برومند و محمدرضا شریفینیا برای تقدیر از این هنرمند دعوت شد.
برومند در سخنانی بیان کرد: من و رضا بابک از دهه ۴۰ با هم به کانون رفتیم و برای بچهها کار کردیم. پس از انقلاب هم این همکاری ادامه داشت. رضا بابک بر گردن تمام آثار کودک حق دارد و اگر او نبود خیلی از اتفاق ها در تئاتر، سینما و سریالهای کودک رخ نمیداد.
او با شوخی و طنز ادامه داد: رضا بازیگر خوبی است فقط کارگردان را اذیت میکند و دیالوگهایش را حفظ نمیکند و پشت بازیگران و روی دیوار مینویسد.
شریفی نیا نیز گفت: من همیشه به داوران توجه به نقشهای کوتاه را توصیه میکنم و امشب چراغ اول را روشن میکنم بایت نقش کوتاهی که ایشان (رضا بابک) در فیلم «به رنگ ارغوان» داشت که حتی در حد اسکار بود. من به سهم خودم یک قالی ابریشمی به وی هدیه میدهم.
رضا بابک پس از صحبت دوستان و همکارانش گفت: همه حرفهایم را در کلیپی که پخش شد گفتم و اینجا فقط یاد میکنم از پدر و مادرم و همسرم که یگانهای بود.
او سپس برای همسرش قطعه شعری خواند و گفت: امشب سرمستی را در دوستان و هنرمندان دیدم و ان شاءلله که همیشه سرمست باشید.
در بخش بعدی سید عبای صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تلاش دستاندرکاران جشنواره در سخنانی کوتاه گفت: قرار بود اتفاقی صورت گیرد و گامی به پیش در مهر و کم کردن فاصلهها برداریم. به نظر میرسد امشب در این امر به توفیق رسیدیم. تشکر بعدی من از سینمای ایران است که در بخشهای زرینی از آن در خودآگاه و ناخودآگاه ما نهفته است و از کسانی که در این مسیر کوشیدهاند قدردانی میکنم.
بزرگداشت بعدی به منوچهر والیزاده هنرمند عرصه دوبله اختصاص داشت که به دلیل شرایط جسمانی در مراسم حضور نداشت اما پخش تصاویری از مصاحبه با او و چهره رنجورش آه و افسوس حاضران را به همراه داشت.
او در مصاحبهای که با ستاد جشنواره انجام داده است به مرور آثارش پرداخت و کلامش را با «سلام به سینما» پایان داد.
پایان بخش مراسم بازپخش تصاویر درگذشتگان سینما بود.