استان‌هافرهنگی

اثر تاریخی «قطب‌الدین حیدر» تربت‌ حیدریه نیازمند واکاوی است

عضو هیات علمی پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی کشور گفت: راز و رمزهایی در مجموعه «قطب‌الدین حیدر» تربت‌ حیدریه نهفته که نیازمند واکاوی، بررسی و بازتعریف مجدد از این اثر بزرگ تاریخی و فرهنگی است.

 

به گزارش تربنا، محمود بختیاری روز شنبه در نخستین نشست علمی تخصصی رازهای معماری مزار قطب‌الدین حیدر که با همکاری میراث فرهنگی و دانشگاه دولتی تربت‌ حیدریه برگزار شد، افزود: دلیل عمده این ابهام تاریخی گذشت زمان، جریانات و درگیری‌های سیاسی و مذهبی در سده‌های اخیر و به خصوص در دوران صفویه است.

وی بیان کرد: این موضوع اشتباهات عمده را در مقوله‌های مختلف بدنبال داشته و باعث ایجاد ابهام در برخی واقعیت‌های تاریخی شده‌ است.

عضو هیات علمی پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: بناهای تاریخی و به خصوص آرامگاه‌های وابسته به شخصیت‌های مذهبی و عرفانی از این مقوله بی‌نصیب نمانده است و قطب‌الدین حیدر را می‌توان یکی از مصادیق بارز این موضوع برشمرد.

بختیاری گفت مطالعات میدانی نشان می‌دهد طی ۷۰۰ سال از زمان احداث این آرامگاه در دوره ایلخانی تا فضاهای معماری متعددی به بدنه آن ملحق شده و به تدریج مجموعه‌ای بزرگ تشکیل شده‌ است.

هوش مصنوعی و معرفی شخصیت قطب‌الدین حیدر 

کارشناس مرمت آثار تاریخی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز گفت: شاید برای برخی شخصیت های فرهنگی و نوع معماری مجموعه تاریخی قطب الدین حیدر ناشناخته باشد، لذا ما با کمک هوش مصنوعی به معرفی این شخصیت بزرگ از یک زاویه جدید پرداخته‌ایم.

مژگان موسی‌زاده افزود: از هوش مصنوعی در خصوص شخصیت قطب‌الدین حیدر در سه محور نقش در عرفان اسلامی، تاثیر بر ادبیات عرفانی و نیز پیش برنده مباحث فلسفی عرفان سوال و پاسخ مفصل، علمی و همراه با منابع پژوهشی دریافت شد.

بهمن صباغ‌زاده رییس انجمن شعر قطب تربت‌حیدریه نیز در این جلسه به بازخوانی دیوار نوشته‌ها و نیز راستی‌آزمایی اشعار درج شده بر روی این بنای تاریخی پرداخت.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت‌ حیدریه در حاشیه این نشست گفت: نشست علمی تخصصی رازهای معماری مزار قطب‌الدین حیدر در هفته میراث فرهنگی و با هدف بررسی زوایای پنهان این مجموعه تاریخی برگزار شده‌ است.

علی محمدی افزود: با توجه به حضور استادان و پژوهشگران دانشگاه تربت‌ حیدریه و نیز پژوهشگران وزارت میراث فرهنگی، قرار است تا عصر امروز علاوه بر بازدید میدانی از مجموعه تاریخی قطب‌الدین حیدر، صاحب‌نظران نتایح تحقیقات خود در این زمینه را به اشتراک بگذارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا